Kippen

Bij ons op de boerderij vind je legkippen en vleeskippen, deze weiden wij achter de koeien aan.

Het idee hierachter is fantastisch! Door de kippen een aantal dagen achter de koeien aan te weiden maak je de natuurlijke kringloop weer compleet. Na een aantal dagen zitten er insecten en larven in de mest van de koeien die de kippen opeten, ze krabben de mest uit elkaar om de insecten te vinden en hiermee verspreiden ze de mest gelijk mooi over het land. Ook krabben de kippen het gras, zwakke planten worden los gekrabd, waardoor jonge planten weer de kans krijgen om te groeien.
De kippen bemesten natuurlijk zelf ook het land, waardoor het gebruik van kunstmest onnodig is.

Dit alleen is al de moeite waard om de kippen achter de koeien aan te weiden, daarnaast geven de kippen ook nog de heerlijkste eitjes van echte weidekippen.
De kippen eten dus voornamelijk gras, kruiden en klavers, daarnaast voeren we ze nog bij met biologisch legmeel.

Naast de legkippen houden wij ook vleeskippen. Hierin willen we ook de natuurlijke kringloop behouden. Samen werken met de natuur betekend o.a. met het seizoen mee gaan.

Ook kippenvlees is een seizoensproduct. Als we een kip de vrijheid geven zal ze in het voorjaar broeds worden waardoor de kuikens geen kou hoeven te lijden en volop insecten, gras en ander voer te vinden is.

De kuikens houden we de eerste 2 weken binnen, onder een warmtelanp (als onder moeders vleugels) en zullen zo gauw het kan het binnenhok verruilen voor een buitenren. Deze kippenren is verplaatsbaar en word dagelijks verplaatst zo dat de kuikens dagelijks fris gras, kruiden en klavers tot hun beschikking hebben.

We gebruiken een langzaam groeiend ras wat 12 weken de tijd krijgt om kip te worden (bij een regulier bedrijf is dit 6 weken), waarna ze slachtrijp is.